Yoga is zeer geliefd bij een groot publiek. Wanneer je op zoek bent naar lichamelijke beweging en tegelijkertijd wilt werken aan lenigheid, balans en ontspanning, dan raden we aan om zeker eens een Yogales bij te wonen. Er zijn verschillende soorten yoga vormen. Bij Lierdal staat bijna iedere dag een les Hatha yoga op het programma. We vertellen je er graag meer over.

De naam Hatha bestaat uit twee delen. De Sanskriet-woorden ha (zon) en tha (maan) komen in het woord Hatha samen. Waar de zon voor actie staat en de maan voor verinnerlijking zorgt Hatha yoga er voor dat deze tegengestelde energieën samen komen. Bij iedere pose die je aanneemt tijdens Hatha doorloop je vier fases/momenten. De voorbereiding, aanname, aanhouding en waarneming. 

Wat is Hatha yoga?

Hatha yoga is de meest beoefende yogasoort. Het is yoga waarbij je zowel fysiek als geestelijk gefocust moet zijn. Je probeert het lichaam en de geest in balans te brengen. Wanneer je een les Hatha yoga volgt heeft dit een aantal voordelen. Zo ben je continu bezig met een juiste ademhaling. Door een goede ademhaling krijg jij meer controle over lichaam en geest. Daarnaast zorgt yoga voor meer flexibiliteit en kracht. De houdingen (asana’s) die je aanneemt vergen focus en kracht. Toch is Hatha voor alle leeftijden geschikt. De yogadocent zal alternatieven aanbieden wanneer een houding te lastig is. Wanneer jouw lichaam flexibeler en krachtiger is en je dit combineert met het trainen van ademhaling, is het ervaren van meer energie een gevolg. Het regelmatig volgen van een yogales kunnen wij dan ook iedereen aanraden.

Zoals eerder benoemd doorloop je bij Hatha vier fases. In de voorbereiding probeer je in het hier en het nu te komen. Tijdens het aannemen werk je op een rustige manier naar de houding toe. Hierbij blijft ademhaling erg belangrijk. De derde fase bestaat uit het aanhouden van de oefening. Ten slotte eindig je met de waarneming waarin je nagaat wat de houding voor je gedaan heeft.

Yoga is ook zeer geschikt als afwisseling met andere sporten. Wanneer je fanatiek traint in de sportschool kan een les Yoga jouw spieren doen versoepelen. Daarnaast is het een moment om tot rust te komen en terug te keren in jezelf. Yoga is niet voor niets al jaren erg populair bij verschillende doelgroepen en leeftijden.

Hatha bij Lierdal

Elke les ligt het accent op een ander deel van het lichaam zodat de lessen regelmatig afwisselen. Om een les Hatha yoga te volgen hoef je geen materiaal aan te schaffen. Bij Lierdal zijn matjes, (meditatie) kussens, blokken en dekens voor de eindontspanning aanwezig. Benieuwd naar een Hatha yogales bij Lierdal? Vraag dan direct een proefles aan!

admin

Author admin

More posts by admin

Leave a Reply